Een gestroomlijnd proces van ontwerp tot plaatsing
Een stalen kasconstructie afleveren is een proces dat over een aantal schijven loopt. De weg van staal als basismateriaal tot high-tech constructie blijft bij Duijnisveld Kasconstructies voor 100% in eigen huis. Daardoor zijn we in staat om de kwaliteit van onze producten te maximaliseren en de snelheid van het productieproces optimaal te houden.
Fase: ontwerp
Geen twee kasconstructies zijn gelijk. Een belangrijke vraag die moet worden beantwoord is: voor welke teelt is de kas bedoeld? Die teelt, maar ook de teeltmethode, bepaalt grotendeels het ontwerp van de kas. Al naar gelang teelt en teeltmethode kunnen de installaties voor verwarming, scherming, belichting en eventueel intern transport worden geïntegreerd in het kasontwerp.
Een ander onderscheid zit in de klimatologische omstandigheden. Die kunnen niet alleen per land verschillen, maar soms ook per regio. Bij het ontwerpen van kasconstructies maken we gebruik van moderne software: de programma’s Casta-kassenbouw (TNO), Mathcad en Matrix 2D/3D raamwerk. Aan de hand van deze computerprogramma’s kan exact worden berekend welke afmetingen de profielen voor de kasonderdelen moeten krijgen. De ontwerpfase is van essentieel belang. Een uitgekiend ontwerp kan in het verdere productieproces veel geld besparen voor de opdrachtgever en daarmee de concurrentiekracht van de kassenbouwer versterken.
Fase: inkoop
De profielen voor de kasmaterialen die Duijnisveld verwerkt, worden veelal per project ingekocht. Het zijn profielen die afkomstig zijn van betrouwbare West-Europese staalwalserijen. Om projecten snel op te starten ligt er altijd een voorraad van gemiddeld 1000 ton staal opgeslagen in het bedrijf. De kwaliteit van een stalen profiel is doorslaggevend voor de uiteindelijke sterkte van een kas. Ook draagt staal van optimale kwaliteit bij aan een vlotte doorstroming in het productieproces.
Fase: werkvoorbereiding
Als het ontwerp gereed is en de kas opdracht is geworden, kan een team van deskundige werkvoorbeiders aan de slag. De werkvoorbereiding is verantwoordelijk voor nauwkeurig werk, dat projectmatig wordt uitgevoerd. Elk te produceren onderdeel wordt in detail op tekening gezet vóór productie. Geautomatiseerde hulp is beschikbaar, in de vorm van de computerprogramma’s Tekla Structures 3D en AutoCAD. De expertise van de medewerkers en de ondersteuning van de computer maken dat het gehele proces efficiënt verloopt.
Fase: productie
Het ontwerp en de werkvoorbereiding zijn afgerond. De stalen profielen zijn binnen. De productie kan worden opgestart! Het werk wordt in deze fase overgenomen door goed opgeleide vakmensen, die opereren onder ideale omstandigheden: moderne bedrijfshallen, dito machinepark. Alle voorkomende bewerkingen zoals zagen, boren, ponsen, snijden en lassen blijven in eigen huis. Resultaat: meer controle over het eindresultaat, meer flexibiliteit in het proces!
Fase: conservering
De levensduur van een kasconstructie bepaalt sterk het rendement van een investering in een kas. Om die duurzaamheid te optimaliseren, worden de stalen onderdelen na de productie bij een verzinkerij ‘volbad’ verzinkt. Dit gebeurt volgens de norm NEN-EN-ISO 1461. (Wie meer wil weten over het proces van verzinken, kan kijken op de website van Zinkinfo Benelux.) Na het verzinken kunnen de producten worden gepoedercoat volgens het zogenaamde Duplex-systeem, in vele RAL-kleuren. Voor toepassing in tuinbouwkassen is wit de standaardkleur: een witte kas levert maximale lichtreflectie op.
Fase: expeditie
Eenmaal verzinkt komen de kasonderdelen retour naar het buitenterrein in Poeldijk. Vervolgens worden ze per project gesorteerd, gecontroleerd en geteld. Dan is het moment dáár dat de kasonderdelen kunnen worden verzonden. Dat gebeurt per vrachtwagen of zeecontainer, al naar gelang de bestemming.
Fase: plaatsing
Het plaatsen van de staalconstructie is het moment waarop de inbreng van Duijnisveld eindigt. Hier nemen gespecialiseerde kassenbouwers het werk van ons over.